Midsommarhälsning

"Glad midsommar" eller "Trevlig midsommar"

Vad säger man?

Det är många som undrar om man ska säga “Glad midsommar” eller “Trevlig midsommar” inför midsommarafton. Vi på Midsommar.nu försöker reda ut hur det ser ut med midsommarhälsningen i Sverige. Vad säger man och vad är rätt?

Glad eller trevlig?

Glad midsommar

“Glad midsommar” är den vanligaste hälsningen i midsommartider. När det kommer till högtidshälsningar i Sverige brukar vi från februari till september önska varandra en glad högtid, exempelvis ”glad påsk” eller ”glad midsommar”. Längre tillbaka förekom även “god midsommar” men det används sällan eller aldrig nuförtiden.

Trevlig midsommar

“Trevlig midsommar” används mer och mer. Det kan tyckas vara lite mer “modernt” att säga trevlig midsommar. Det kan bero på att vi är vana med att säga “trevlig helg” och det kan därför kännas mer naturligt att även säga trevlig midsommar.

Det som låter bäst

Båda hälsningarna är alltså “rätt”. Nu lever vi ju faktiskt på 2000-talet och då kanske det inte är så noga om man säger glad midsommar eller trevlig midsommar. Vi på Midsommar.nu tycker att man kan säga vad man vill. Säg det du tycker låter bäst helt enkelt!

ANNONS

© 2021 Copyright / midsommar.nu