Väder

Midsommar-väder

Midsommar: Väder

Midsommarväder nu och då

“Vad blir det för väder på midsommar?” är det många som undrar. Ska det regna eller kan man vara ute? Vädret på midsommarafton kan variera rejält. Här på Midsommar.nu kan du läsa om väder-läget 2021 och hur vädret har sett ut på midsommar under åren.

Typiskt "midsommarväder"

Väder midsommar 2021:
Under torsdagskvällen och natten berörs östra Götaland av skurar som lokalt kan vara kraftiga i samband med åska. Även Härjedalen och Jämtland har en del skurar som under natten sprider sig till södra Lappland. Frampå midsommarafton kan det över östra delen av landet bli lite mer allmänt skurbetonat väder, medan västra delen mest bara ser ut att få någon enstaka skur. Detaljerna gällande nederbördens placering är dock svårbedömda.

Midsommardagen:
Skurar väntas då beröra södra Sverige, som det ser ut just nu främst i Svealand och i östra Götaland. Norra Sverige väntas dock få mest uppehåll och även rätt soligt.

Källa: Meteorolog Lars Knutsson, SMHI

Senast uppdaterad: 24/6 kl 19:33

ANNONS

Midsommar - väder det senaste decenniet

Midsommarväder de senaste 10 åren

Midsommar har under de senaste åren bjudit på varierande väder.

2020

I norra Sverige var det soligt och klart med temperaturer mellan 20-25 grader. Varmast var det i norra Götaland och delar av Svealand, där det bjöds på högsommarvärme med temperaturer på över 25°. Från sydost drog regnskurar in över södra Götaland, med dem kom också lite kyligare temperaturer.

2019

Midsommarafton inleddes med varmt väder i landets östra delar. Lokalt kom temperaturen upp i 25° i östra Götaland. I söder var det i huvudsak uppehållsväder. I Norrland, främst den norra delen, gav ett lågtrycksområde ostadigt väder. I den östra delen även med inslag av åska.

2018

Under den varma sommaren detta år utgjorde midsommaren ett undantag. Ett intensivt lågtryck bestämde vädret. Kylig luft drog ner över landet med nordvästliga vindar, som på Örskär vid Upplandskusten nådde stormstyrka 26 m/s. Det föll stora regnmängder inte minst i nordöstra Norrland. Rödkallen vid Norrbottenskusten fick 31,6 mm. Pajala rapporterade 25,3 mm, vilket innebar den regnigaste midsommaraftonen där sedan mätningar startade 1940.

2017

En ganska sval midsommarafton med temperaturer runt 20° i södra Sverige och lite under 20° i norr. Det föll regn på många håll i södra och mellersta delen av Sverige. De största mängderna fick Götaland med som mest 24 mm i Markaryd i Småland. På midsommardagen var det norra Sverige som fick de största mängderna med som mest 35 mm i Lövberga i norra Jämtland. Det ostadiga vädret fortsatte även under avslutningen av midsommarhelgen med 10-20 mm på sina håll.

2016

Temperaturmässigt var midsommarhelgen varm eller mycket varm. Allra varmast var det i Målilla i Småland med 31,0° på midsommarafton och 31,8° på midsommardagen. I Svealand låg maxtemperaturerna uppemot 23-24°. I både södra och norra Norrland förekom ett antal noteringar över 25°. Allra högst där var Forse i Ångermanland med 25,6°. En av de varmaste midsommaraftnar vi haft på länge.

2015

Det förhållandevis bästa midsommarvädret hade norra Sverige. I södra Sverige var det däremot regn som dominerade. Där var midsommaraftonen rejält kylig. I Stockholm hade man inte mer än 12,0° som högst. Under de senaste 150 åren är det bara 1902 och 1987 som bjudit på en kyligare midsommarafton i Stockholm. I Boden i Norrbotten hade man däremot 21° på midsommarafton. Under senare delen av helgen stabiliserades vädret något med lite högre temperaturer.

2014

På midsommarafton strömmade kylig luft ner över Sverige med temperaturer som i södra Götaland nådde strax över 20 grader medan det i norra Sverige var knappt 15 grader. Längst i norr var det runt 10 grader. Det var även blåsigt och regnskurar förekom i främst mellersta Norrland. Under midsommarnatten förekom frost på sina håll i Svealand och Norrland.

2013

Ett par rätt omfattande regnområden drog in över Sverige på midsommarafton med de största mängderna i västra Götaland. Mollsjönäs, nordost om Göteborg, fick 23 mm. Minst nederbörd eller ingen alls fick man i östra delarna av Götaland och Svealand samt nordöstra Norrland. Temperaturerna var dock rätt hyggliga med 20-25 grader på många håll i Götaland och Svealand. Även i till exempel Östersund var det drygt 20 grader.

2012

Det var en rätt solig midsommarafton i Svealand och Norrland med 20-22 grader i dagstemperatur. Över södra Götaland kom det in ett regnområde som nådde de norra delarna av Götaland sent på kvällen.

2011

Midsommaraftonen bjöd på regn och skurar på många håll i landet. Dagstemperaturerna låg i allmänhet på 15-20 grader i stora delar av landet men i Jämtland bara omkring 10 grader. I Östersund blev det en av de kyligaste midsommaraftnar man upplevt. Dygnets högsta temperatur (12,0°) uppmättes kvällen innan medan den högsta temperaturen på dagen i Östersund endast var 9,5°.

2010

I södra Sverige blev midsommarafton solig med temperaturer på i allmänhet 19-25 grader. Med undantag för nordöstra Norrland var det i allmänhet ostadigt från norra Svealand och norrut med både regn och åska. I Hudiksvall föll då 37 mm. Trots det ostadiga vädret var det ändå varmt även i norr och så långt norrut som i Karesuando hade man 21°. I Haparanda blev det den varmaste midsommaraftonen sedan 1995.

Två extrema exempel från förr

Rekordvärme år 1935

Midsommaren 1935 finns definitivt med på många väderstationers fem-i-topplista över varma midsomrar. Då noterades även den allra högsta midsommartemperaturen med 35° i Sveg. Om man ser till landet som helhet får det nog även anses vara förra århundradets vackraste midsommar.

Riktigt kyligt 1987

Vad gäller den kallaste midsommaraftonen är det svårare att utnämna ett år som gäller för hela landet, men 1987 är definitivt ett år som sticker ut. Då hade Stockholm 11° som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära nollgradigt.

Källa: SMHI

© 2021 Copyright / midsommar.nu