Väder

Midsommar-väder

Midsommar: Väder

Midsommarväder nu och då

“Vad blir det för väder på midsommar?” är det många som undrar. Ska det regna eller kan man vara ute? Vädret på midsommarafton kan variera rejält. Här på Midsommar.nu kan du läsa om väder-läget 2023 och hur vädret har sett ut på midsommar under det senaste årtiondet.

Varmt eller typiskt "midsommarväder"?

Väder midsommar 2023:

Prognosen för juni månad pekar på att temperaturerna kommer att vara över de normala. Högtrycket, med den varma, torra luften, börjar då etablera sig i Västsverige för att sedan växa in över resten av landet.

Juni är i sig en ganska sval månad, men här kan man ändå se att vi får dagar över 25 grader. Så det ser alltså lovande ut för att det ska bli soligt och varmt under midsommar. En mer säker prognos kommer lite närmare.

Källa: Meteorolog Madeleine Westin

ANNONS

Midsommar - väder det senaste decenniet

Midsommarväder de senaste 10 åren

Midsommar har under de senaste åren bjudit på varierande väder.

2022

Denna midsommarafton var det soligt och varmt i stort sett i hela landet. Varmast var det i Göteborg med 30,1°. Det innebar den varmaste midsommarafton som noterats där, liksom även i Halmstad som hade 29,1°. Under midsommardagen blev det i allmänhet ytterligare något varmare och Mariestad i Västergötland nådde 32,8°. Över största delen av Sverige sken solen, men en del moln med lokala skurar kom in längst i väster och längst i norr.

2021

Midsommarafton bjöd på högsommarvärme i västra Svealand. För andra året i rad var Östmark-Åsarna i Värmland varmast i landet på midsommarafton, den här gången med 25,8°. Skurar förekom främst i ett band från östra Götaland upp till mellersta Norrland. Gustorp i Östergötland rapporterade 31,3 mm. I norr var det en del sol under midsommardagen medan en del regn- eller åskskurar bildades i söder. Värmland var fortfarande varmast med 26,9° i Arvika. Midsommarhelgen avslutades den 27 med en del lokalt kraftiga regn- och åskskurar.

2020

I norra Sverige var det soligt och klart med temperaturer mellan 20-25 grader. Varmast var det i norra Götaland och delar av Svealand, där det bjöds på högsommarvärme med temperaturer på över 25°. Från sydost drog regnskurar in över södra Götaland, med dem kom också lite kyligare temperaturer.

2019

Midsommarafton inleddes med varmt väder i landets östra delar. Lokalt kom temperaturen upp i 25° i östra Götaland. I söder var det i huvudsak uppehållsväder. I Norrland, främst den norra delen, gav ett lågtrycksområde ostadigt väder. I den östra delen även med inslag av åska.

2018

Under den varma sommaren detta år utgjorde midsommaren ett undantag. Ett intensivt lågtryck bestämde vädret. Kylig luft drog ner över landet med nordvästliga vindar, som på Örskär vid Upplandskusten nådde stormstyrka 26 m/s. Det föll stora regnmängder inte minst i nordöstra Norrland. Rödkallen vid Norrbottenskusten fick 31,6 mm. Pajala rapporterade 25,3 mm, vilket innebar den regnigaste midsommaraftonen där sedan mätningar startade 1940.

2017

En ganska sval midsommarafton med temperaturer runt 20° i södra Sverige och lite under 20° i norr. Det föll regn på många håll i södra och mellersta delen av Sverige. De största mängderna fick Götaland med som mest 24 mm i Markaryd i Småland. På midsommardagen var det norra Sverige som fick de största mängderna med som mest 35 mm i Lövberga i norra Jämtland. Det ostadiga vädret fortsatte även under avslutningen av midsommarhelgen med 10-20 mm på sina håll.

2016

Temperaturmässigt var midsommarhelgen varm eller mycket varm. Allra varmast var det i Målilla i Småland med 31,0° på midsommarafton och 31,8° på midsommardagen. I Svealand låg maxtemperaturerna uppemot 23-24°. I både södra och norra Norrland förekom ett antal noteringar över 25°. Allra högst där var Forse i Ångermanland med 25,6°. En av de varmaste midsommaraftnar vi haft på länge.

2015

Det förhållandevis bästa midsommarvädret hade norra Sverige. I södra Sverige var det däremot regn som dominerade. Där var midsommaraftonen rejält kylig. I Stockholm hade man inte mer än 12,0° som högst. Under de senaste 150 åren är det bara 1902 och 1987 som bjudit på en kyligare midsommarafton i Stockholm. I Boden i Norrbotten hade man däremot 21° på midsommarafton. Under senare delen av helgen stabiliserades vädret något med lite högre temperaturer.

2014

På midsommarafton strömmade kylig luft ner över Sverige med temperaturer som i södra Götaland nådde strax över 20 grader medan det i norra Sverige var knappt 15 grader. Längst i norr var det runt 10 grader. Det var även blåsigt och regnskurar förekom i främst mellersta Norrland. Under midsommarnatten förekom frost på sina håll i Svealand och Norrland.

2013

Ett par rätt omfattande regnområden drog in över Sverige på midsommarafton med de största mängderna i västra Götaland. Mollsjönäs, nordost om Göteborg, fick 23 mm. Minst nederbörd eller ingen alls fick man i östra delarna av Götaland och Svealand samt nordöstra Norrland. Temperaturerna var dock rätt hyggliga med 20-25 grader på många håll i Götaland och Svealand. Även i till exempel Östersund var det drygt 20 grader.

2012

Det var en rätt solig midsommarafton i Svealand och Norrland med 20-22 grader i dagstemperatur. Över södra Götaland kom det in ett regnområde som nådde de norra delarna av Götaland sent på kvällen.

Två extrema exempel från förr

Rekordvärme år 1935

Midsommaren 1935 finns definitivt med på många väderstationers fem-i-topplista över varma midsomrar. Då noterades även den allra högsta midsommartemperaturen med 35° i Sveg. Om man ser till landet som helhet får det nog även anses vara förra århundradets vackraste midsommar.

Riktigt kyligt 1987

Vad gäller den kallaste midsommaraftonen är det svårare att utnämna ett år som gäller för hela landet, men 1987 är definitivt ett år som sticker ut. Då hade Stockholm 11° som högst under dagen och i inre Norrland var det på en del håll nära nollgradigt.

Källa: SMHI

© 2023 Copyright / midsommar.nu