Midsommarafton
Vad gör man på midsommarafton?
Midsommarafton i Sverige är alltid på en fredag och infaller mellan den 19-25 juni. Hur gammalt midsommarfirandet är vet man inte riktigt. Traditionen går iallafall långt tillbaka i tiden, långt innan Sverige var kristet.
Vad gör man då på midsommarafton? Nedan kan du läsa 10 fakta om midsommarafton i Sverige
Föregående
Nästa
Fakta om midsommarafton
10 punkter om midsommarafton
- På midsommarafton samlas svenskarna oftast ute på landet nära naturen. Där äter man gott, leker lekar och umgås.
- På festplatsen reser man en midsommarstång, en gammal symbol för fruktbarhet. Stången är prydd med blommor och blad och det är kring denna man dansar olika traditionella men larviga danser. Vanligast av dessa är “Små grodorna”.
- Blommor är en stor symbol för midsommarfirandet. Många binder blomsterkransar och bär dem i håret.
- I den gamla folktron var midsommar en magisk tid då det övernaturliga är särskilt nära människorna, både goda och onda krafter.
- En gammal tradition ur den svenska folktron är att på midsommarafton plocka sju sorters blommor och lägga dem under huvudkudden. Då kunde man på natten få drömma om vem man skulle gifta sig med.
- Maten är viktig på midsommarafton. Svenskarna äter inlagd sill, färskpotatis med gräslök och gräddfil.
- Många dricker snaps till maten, eller andra alkoholhaltiga drycker. Innan man dricker snapsen så sjunger man gärna en snapsvisa. En kort sång med humoristisk vers.
- Allt är inte kul under midsommar. På grund av den ökade alkoholkonsumtionen kan det förekomma fylla, slagsmål och olyckor.
- Det är en av landets största trafikhelger vilket innebär att antalet bilolyckor också ökar.
- Avslutningsvis – För att få ut det mesta av svensk midsommar; var beredd på tarvliga lekar, ta med paraply, använd myggmedel och ta det lugnt med spriten.