Mat

midsommar mat

Mat på midsommar

Vad äter man på midsommar?

När det kommer till vilken mat vi äter på midsommar så finns det några klassiska rätter vi svenskar vill ha på matbordet.

Fem rätter på midsommar

1. Sill och färskpotatis

2. Gravad lax med hovmästarsås

3. Västerbottenpaj

4. Jordgubbstårta

5. Rabarberpaj

Dryck till maten

Öl eller vin till maten?

Vad passar till?
Sill med färskpotatis
Sillen är syrlig och har smak av umami. Det gör att öl passar bra, vin mindre bra. En lager i internationell stil, pilsner i tysk/tjeckisk stil eller dortmunder/helles är exempel. Vitt vin behöver sötma.

Vad passar till?
Gravad lax med hovmästarsås
Den här rätten har både sälta, sötma och syra. Fisken och såsen är fet i konsistensen. Tillsammans gör det att ett ljust beskt öl passar bäst, exempelvis en ljus lager i pilsnerstil. Beskan och kolsyran lättar upp det feta och ger balans åt kombinationen. Vitt vin med med viss sötma är ett alternativ.

Vad passar till?
Västerbottensostpaj
Västerbottensost är smakrik med tydlig nötighet och sälta. Torr äppelcider passar bra till det salta, ett friskt vitt vin lättar också upp den feta pajsmaken. Rosévin med sin fruktbärighet blir en frisk kontrast. Ljus lageröl exempelvis pilsner-tysk stil, eller fruktig ale av stilen APA matchar den smakrika pajen.

Vad passar till?
Jordgubbstårta
En dessertklassiker med både syra och sötma som passar bra med söt dryck, exempelvis ett sött vitt vin, en blanddryck eller frukt- eller bärlikör. Ett sött mousserande, med eller utan alkohol, lättar upp den gräddiga tårtan.

Vad passar till?
Rabarberpaj
Rabarber är mycket syrligt och därför svårt att kombinera med vin. Servera gärna en mild eller krämig vaniljsås eller glass som hjälper till att dämpa syran. Ett sött vitt vin med mycket hög syra är den bästa kombinationen. Det går även bra att servera pajen med ett sött mousserande vitt vin med eller utan alkohol.

Källa: Systembolaget

© 2021 Copyright / midsommar.nu