Öppettider midsommar

Systembolaget

Öppettider på midsommar 2021

Systembolagets öppetider på midsommar är det många som undrar över när midsommarafton närmar sig. Här får du veta när det är öppet och stängt dagarna kring midsommar 2021. Du får även tips på hur du kan undvika trängsel och köer i butiken.

Öppet/stängt vecka 25

Öppettider midsommar

Systembolagets öppettider för midsommar-veckan 2021 ser ut så här:

– Måndag 21 juni: *Ordinarie öppettid
– Tisdag 22 juni: *Ordinarie öppettid
– Onsdag 23 juni: Öppet till minst 19.00
– Torsdag 24 juni: Öppet till minst 19.00
– Fredag 25 juni (midsommarafton): Stängt
– Lördag 26 juni (midsommardagen): Stängt
– Söndag 27 juni: Stängt

* Ordinarie öppettider kan variera (vanligast på vardagar är 10-18, 10-19 och 10-20 och på lördagar 10-15). Öppettider för din lokala butik går att söka på Systembolagets hemsida

Undvik köer

Kö till Systembolaget

Undvik köer på Systemet till midsommar

För att minska smittrisken och undvika köer och trängsel uppmanar Systembolaget kunderna att välja en tid med färre kunder i butiken.

Tidigt i veckan och på förmiddagen (ej öppningstid) är generellt lugnare än senare i veckan och senare på dagen.

Du kan också söka upp din butik i Google maps och titta under rubriken Populära tider – då ser du när du ska undvika att besöka Systembolaget och när det är färre kunder.

För att minska köer i och utanför butikerna är det även bra att inte ha sällskap, handla helst ensam.

Planering

Planera ditt inköp inför midsommar

Ju mer förberedd du är desto kortare blir besöket i butiken. Det här kan du göra med några minuters förberedelse:

  • Kolla om drycken finns i din butik: På systembolaget.se och i Systembolagets app kan du se om din butik har dryckerna som du vill ha – finns den inte inne kan du direkt hitta en liknande dryck. Du ser också på vilken sektion och hyllplan som drycken finns i butiken. Notera platsen eller ha det tillgängligt i mobilen.
  • Chatta med en dryckesexpert på systembolaget.se inför besöket. De ger råd om passande dryck till maten och var i butiken du hittar din dryck.
  • Skriv ner det du vill handla på en lapp (har du beställningsnummer så skriv ner de fyra sista siffrorna) så kan du ge lappen till personen i butiken som ska hjälpa dig. På så vis slipper du “onödig konversation” med personalen.

Välj hemleverans

Hemleverans

Att få sina varor hemlevererade från Systembolaget kan vara ett alternativ till att besöka butiken. Hemleverans finns idag i stora delar av landet och kostar från 120 kronor. Om du bor i följande områden kan du göra en hemleverans redan idag:

– Stockholm
– Uppsala
– Västerbotten
– Västernorrland
– Västra Götaland
– Skåne
– Mälardalen (Arboga, Eskilstuna, Kolbäck, Kvicksund, Kungsör, Köping, Mariefred, Stallarholmen, Strängnäs, Strömsholm, Torshälla, Valskog, Västerås, Åkersstyckebruk)

Läs mer på systembolaget.se

Tips på dryck till maten

Vin och öl som passar till midsommar-maten

Vad passar till:
Sill med färskpotatis
Sillen är syrlig och har smak av umami. Det gör att öl passar bra, vin mindre bra. En lager i internationell stil, pilsner i tysk/tjeckisk stil eller dortmunder/helles är exempel. Vitt vin behöver sötma.
Systembolagets tips

Vad passar till:
Gravad lax med hovmästarsås
Den här rätten har både sälta, sötma och syra. Fisken och såsen är fet i konsistensen. Tillsammans gör det att ett ljust beskt öl passar bäst, exempelvis en ljus lager i pilsnerstil. Beskan och kolsyran lättar upp det feta och ger balans åt kombinationen. Vitt vin med med viss sötma är ett alternativ.
Systembolagets tips

Vad passar till:
Jordgubbstårta
En dessertklassiker med både syra och sötma som passar bra med söt dryck, exempelvis ett sött vitt vin, en blanddryck eller frukt- eller bärlikör. Ett sött mousserande, med eller utan alkohol, lättar upp den gräddiga tårtan.
Systembolagets tips

Vad passar till:
Rabarberpaj
Rabarber är mycket syrligt och därför svårt att kombinera med vin. Servera gärna en mild eller krämig vaniljsås eller glass som hjälper till att dämpa syran. Ett sött vitt vin med mycket hög syra är den bästa kombinationen. Det går även bra att servera pajen med ett sött mousserande vitt vin med eller utan alkohol.
Systembolagets tips

© 2021 Copyright / midsommar.nu